Trastorns d’Ansietat

Es considera ansietat als temors o preocupacions excessives o irracionals, acompanyades de reaccions fisiològiques com palpitacions, suor, tremolors, sensació d’ofec o manca d’aire, pressió al pit, nàusees o molèsties digestives, mareig, por, etc.

Trastorno de ansiedad generalizada
Trastorn d´ansietat generalitzada

Estat de constant preocupació i ansietat que dura més de 6 mesos i que es relaciona amb una gran diversitat de situacions quotidianes que produeixen incomoditat i angoixa, afectant el rendiment laboral o acadèmic.

Crisis d'angoixa

Els batecs del cor, la sensació d’ofec, els tremolors, la suor o el mareig, porten a experimentar una intensa sensació de pèrdua de control o, fins i tot, de mort. Es viu pendent de no tornar a patir una crisi i s’eviten les situacions que podrien desencadenar-la, sobretot llocs d’on no es pot marxar fàcilment o en els que es veu difícil rebre ajuda.

Crisis de angustia
Agorafobia
Agorafòbia

Pot ser deguda a haver patit crisis d’angoixa o ansietat de menor intensitat en situacions de les que no es pot marxar fàcilment o en que es veu difícil rebre ajuda. La persona evita aquestes situacions fins el punt de poder evitar sortir de casa o dels llocs que considera segurs i en tot cas, evita anar-hi sola.

Fòbia específica o simple

Temor desproporcionat o irracional davant d’un objecte, animal o situació, que provoquen una intensa ansietat i sovint, temor anticipatori i  conductes d’evitació.

Fobia específica o simple
Fobia social
Fòbia social

La por al ridícul, a quedar malament o a mostrar-se nerviós, provoquen intenses reaccions d’angoixa en moltes situacions socials, com ara parlar en públic o fer altres activitats davant la presència d’altres persones. La persona evita aquestes situacions, fins el punt de viure pendent d’anticipar i buscar excuses per no trobar-se en situacions socials, quedant molt limitada la seva vida de relació en tots els àmbits (professional, d’amistats, de parella, etc.).