Trastorns psicosomàtics

La vulnerabilitat de cada persona determina l’efecte que l’estrès pot tenir sobre la salut física, per exemple, alguns trastorns digestius i intestinals, dermatològics, mal de cap, insomni, hipertensió, etc., presenten una mala evolució fins que la persona aprèn a reduir l’estrès.

Trastorn de somatització 

En aquests casos, l´exploració mèdica no detecta causes orgàniques als símptomes del pacient i sovint, s´acaben atribuint a l´estrès, sense intentar descobrir ni tractar les causes psicològiques d´aquest estrès.

Insomni

El son va molt lligat als cicles circardians, és a dir als patrons biològics del nostre organisme. Així, si les hores que el cervell d´una persona aprofita més, són de 23h a 7h, no serà el mateix si dorm de 24h a 8h; tenir aquest horari desplaçat pot explicar alguns problemes del son. En altres casos, uns mals hàbits previs al son poden dificultar l´acte d´adormir-se. Les preocupacions i l´ansietat també són una causa freqüent d´insomni. 

Disfuncions sexuals

Les principals disfuncions sexuals en l’home són els problemes d’erecció o impotència, l’ejaculació precoç i l’ejaculació retardada. En la dona, l’absència d’orgasme, el dolor durant el coit i la manca de desig. En el desig sexual inhibit, hi ha una disminució o absència de fantasies o desig sexuals que provoquen problemes en la persona o en la relació de parella. En l aversió al sexe, la persona experimenta un rebuig persistent o repetit a mantenir contacte genital amb la seva parella. En el trastorn de l´excitació en la dona, no es produeix lubricació. En la disfunció erèctil o impotència-, no es produeix erecció, o aquesta és insuficient o dura poc. En l anorgàsmia, no s aconsegueix arribar a l orgasme. En l´ejaculació precoç, aquesta es produeix abans o poc després de la penetració, en tot cas, molt abans del desitjat (i no és només degut a la novetat de la parella sexual). En la disparèunia, es produeix un dolor genital persistent o recurrent, i es pot donar tant en homes com en dones. En el vaginisme, es produeixen espasmes involuntaris del terç extern de la vagina que interfereixen en el coit.